PRESS info – Drugi FORTECA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST 2018

PRESS info – Drugi FORTECA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST 2018

izmedju 26-30 jula 2018, u Perastu.

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da nastavljamo s našim Festivalom FIFFP 2018 Forteca Medjunarodni Filmski Festival Perast, jedinstven za Crnu Goru ali i Balkan. Cilj nam je da sever Evrope smestimo u Crnu Goru, Boku, Parest. Ne samo da prikazemo najnovije filmsko stvaralaštvo severa vec da im pokažemo koje mogućnosti saradnje još postoje – lepote i specificnosti koje njena lepota pruža i kroz filmsku umetnost i promociju drugih vrednosti turizma, kulture, tradicije Crne Gore.

Perast ima posebnu vrednost kao mesto, koje je odvojeno, mirano, dobar preduslov za dobru projekciju filma, umetnički doživljaj, a ima i svetski šarm, koji valja pokazati svetu – naročito leti.

Gost ovogodišnjeg Festivala je Jan Goransson– šef pressa i medija Svedskog filmskg instituta i izuzetni poznavalac kako modernog tako i ranijeg švedskog filmskog stvaralastva. Ove godine SFI obeležava 100 godišnjicu Bergmanovog rodjenja, tako da će nam dolazak g Goranssona biti svakako dragocen. Pored Jana u goste ce nam doci i dve filmske stvarateljke Karin Fahleni Ana Lon Franko sa svojim filmsim ostvarenjima. Poziv smo uputili i Liv Ulman zato sto ce biti prikazan i njen film. Odgovor još očekujemo. Naravno planiramo da predstavimo I zanimljive goste i iz regiona uz druženje s publikom, filmskim stvaraocima iz CG i regiona. Članovi žirija su filmski stvaraoci iz Crne Gore Ana Maria Rossi rediteljka, Draško Djurovic reditelj i Dejan Dabić – filmski kritičar, selektor i publicista. Festival je takmičarskog karaktera – sa četiri nagrade u dve selekcije: najbolji film, najbolji ženski rukopis na filmu, nagrada publike i specijalna nagrada Festivala u dve selekcije – dugometražni igrani, i kratki i dokumetarni filma..

Projekcije FIFFP filmova imaćemo u Muzeju Perast, na Peraštanskom trgu i Gospi od Škrpjela. U pet večeri prikazaćemo, dokumentrane i kratke filmove u Muzeju i na Gospi s početkom od 19.00, i deset igranih filma – medjunarodnih, regionalnih i domaćih od 21.00 I 23.00 na Trgu. Ovogodišnja selekcija filmova sadrži jedan deo retrospektiva švedskog filma kao Arn, priča o Krstašima sa svera Evrope – spektakl reditelja Petera Flinta iz 2007, zatim Iseljenike,Jana Troela iz 1971, s Liv Ulman i Maks fon Sidu ili Bergmana iz 1955Osmeh letnje noći,s kojim obeležavamo 100 godina od Bergmanovog rodjenja. Imaćemo zastupljenu najnoviju švedsku produkciju, kao filmove iz Indije, Amerike i regiona.

FIFFP organizacija uspostavila je odlicnu lokalnu saradnju s vaznim institucijama i pojedincima Perasta – Aleksandra Simenunovic, istoričar umetnosti u Muzeju, je odgovrna za realizaciji Festivala u Perastu. Andro Radulović (bivši direktor Muzeja) je isto tako važna podrška, kao i Udruženje klapa i uprava mesne zajednice Perast, zatim g. Don Srećko i zaposleni u Muzeju i na Mozaicima u Risnu kao i TOK I hotelom Conte Perast. Bez njih bi malo šta uradili!

Program 10 medjunarodnih dugomentraznih, i 10 dokumetarnih i kratkih filmova

VREME: između 26.-30. Jula 2018.

MESTO: Trg Perast, Muzej Perast, Gospa od Skrpjela

Festivali i institucije koji su partneri FIFFP:

www.baneff.com

www.snowe.se

Si – Swedish institute

NFI – Norwegian Film Institute

SFI – Swedish Film Institut

Swedish Embassy in Serbia and Montenegro

Nordic Embassies on Balkan region i s drugim ambasadama.

Partneri u Crnoj Gori to su:

Grad Kotor

Filmski Centar Crne Gore

Turistička organizacija Kotor

Turistička organizacija Budva

Muzej Perast

Conte – restoran i hotel Perast

Gospa od Skrpjela

uprava Mesne zajednice Perast

Selekcija fimova ima fokus na Nordijskim zemljama ali i na stvaraocima u svetu za filmove za koje mislimo da su zanimljivi za koncepciju Festivala – OČUVANJE TRADICIJE I KULTURE u najširem smislu te reči, kao zalog za budućnost.

Organizacija je.

www.fiffp.com,www.justintp.com,www.mammaproduction.com,www.jelenamila.com

Vreme je da sever Evrope spustimo u našu čaroliju! Naravno u međunarodnom kontekstu!

Srdacan pozdrav

Jelena Mila

film@fiffp.com

+382 68227829

Aleksandra Simenunović – +382 68 467858