FIFFP 2018 AWARD tilldelad GUNNEL LINDBLOM – vid Svenska filminstitutet

 

 

Juce je urucena nagrada Gunnel Lindblom, poznatoj svedskoj glumici, zapamcenoj po ulozi u antologijskom filmu Ingmara Bergmana SEDMI PECAT. Nagradu je dobila za svoj doprinos u filmu Susret popodne, rediteljke Ose Kalmer, u Svedskom Filmskom Institutu, ali i za zivotno delo zenskog doprinosa filmskoj umetnosti i kao glumica ali i kao rediteljka.

Ziri ovogodisnjeg Forteca Medjunarodnog Filmskog Festivala FIFFP 2018 (www.fiffp.com) u sastvanu Ana Marija Rosi – rediteljka, Drasko Djurovic – reditelj i Dejan Dabic – poznavalc filma, ovako su motivisali nagradu:

Nagrada za doprinos svetskoj kinematografiji dodeljuje se velikoj glumici iz Švedske, Gunnel Lindblom, za ulogu u srednjometražnom igranom filmu “Mote om eftermiddagen”/ Afternoon encounter, rediteljke Ase Klamer o ljudima trećeg doba koji pred kraj života, svode svoja emotivna i egzistencijalna pitanja.

na svedskom: Juryn tilldelar den stora svenska aktrisen Gunnel Lindblom detta pris, som är tvåfaldigt. Ett pris både för hennes livslånga filmiska gärning som kvinnlig skådespelerska, och även för hennes framstående rolltolkning i novellfilmen ”Möte om eftermiddagen” av Åsa Kalmér. Där skildrar hon en människa i den så kallade tredje åldern, i en berättelse om ett par som i slutet av livets resa summerar sina emotionella och existentiella frågor.

Uz krace predstavljanje Festivala FORTECA MEDJUNARODNI FILMSKI FESTIVAL PERAST u Svedskom filmskom institutu, Jan Göranson , sef presa – gost ovogodisnjeg FIFFP 2018 je podsetio na delo glumice Gunel Lindblom vaznim odabranim filmskim zvanicama na SFIju. Direktorka Festivala FIFFP Jelena MIla je procitala motivaciju zirija uz napomenu da smo i preko ove nagrade podsetili na delo velikog reditelja Bergmana cija proslava 100 godina od rodjenja traje.

“U svetu filma sam bila uglavnom samo glumica iako imam bogatu rediteljsku karijeru u pozoristu preko 50 predstava. NA filmu kada sam htela da nesto uradim uvek sam nailazila na zid, uglavnom kolega, tako da sam umesto da idem dalje povlacila se i vracala pozoristu. I sto je najcudnije ovo je jedan od retkih FILMSKIH nagrada koje sam dobila zato sam zaista zahvalna na tome” – rekla je glumica prilikom preuzimanja nagrade.

Rediteljka Osa Kalmer je dodala da planira jos da radi s glumicom u godinama. Smatra da je malo filmova koji se bave temom ljudi u godinama, njihovim problemima i zivotnim stavovima od egzistencijalnog znacaja.

Na poziv da Gunel poseti Crnu Goru odgovorila je da bi vrlo rado dosla ali ima strah od letenja avionom. Poziv je ostao otvoren.