FIFFP 2018 AWARDS

Forteca International Film Festival Perast 2018Forteca Medjunarosni Filmski Festival Perast 2018 u sastavu: Ana Maria Rossi,  Draško Đurović i Dejan Dabić, doneo je jednoglasno odluku o nagradama: 

Za najbolji film festivala žiri proglašava “Ustav Republike Hrvatske”, reditelja Rajka Grlića koji je izuzetnim režijskim rafinmanom povezao izuzetnu glumačku ekipu i jednu kontroverznu, ali uzbudljivu savremenu temu iz našeg regiona.

Specijalnu nagraduza glumački doprinos kinematografiji žiri dodeljuje Nebojši Glogovcu.

Lako je objasniti da je Nebojša Glogovac poseban, specijalan, samo je teško proverovati da ga nema. Ova nagrada njemu posthumno, naša je želja da mi i sa ovog mesta, sa ovog jedinstvenog Festivala kažemo da je on pobednik gde god da se prikaže film u kome glumi da je najbolji i kada je muškarac i kada je žena. On je glumac kome je Bog podario talenat i lepotu kojoj će se klanjati generacije.

Nagrada za doprinos svetskoj kinematografiji dodeljuje se velikoj glumici iz Švedske, Gunnel Lindblom, za ulogu u srednjometražnom igranom filmu “Mote om eftermiddagen”/ Afternoon encounter, rediteljke Ase Klamer o ljudima trećeg doba koji pred kraj života,  svode svoja emotivna i egzistencijalna pitanja. 

Specijalna nagrada žirijarediteljki iz Švedske, Anni Lonn Franko, za ženski autorski angažman u kratkim filmovima na ivici filmskog eksperimenta:”Egg”, “Haaah”, “Poetry 2”, “Poetry 3”, “The Field” i “The Sauna”.

Nagradu za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni ili igrani filmžiri je odlučio da ne proglasi, ali je odlučio da dodeli posebno priznanje filmu “Tihi kutak Hristov”, reditelja Radisava Jevrića koji je u svom kratkometražnom filmu humane poruke, uspeo da pomiri oba filmska roda.

Specijalna nagrada za snimateljski raddodeljuje se filmu “Čuvari”, reditelja Miljana Gogića za ubedljivu vizuelnu afirmaciju priče o čuvarima tradicije, istorije i krsta prvog srpskog sveca, Jovana Vladimira.

Nagrada publike dodeljuje se reditelju Emiru Kusturici za film ”Na mlečnom putu”.

29. jula 2018.

Perast

Članovi žirija, FIFFP 2018

____________________________

Draško Djurović

____________________________

Ana Maria Rossi

_____________________________

Dejan Dabić