FIRST DAY FESTIVAL 26th July

Drugi FORTECA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST 2018 (FIFFP)u Perastu

Sinoć je u Perastu, u prisustvu uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, otvoren  drugi po redu FORTECA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST (FIFFP).  Na Festivalu, koji je takmičarskog karaktera, u periodu od 26. do 30. jula  biće prikazan dvadeset jedan film u dve kategorije – dugometražni igrani, i kratki i dokumetarni film. Filmovi će biti prikazani na tri lokacije – u Muzeju Perast, na Gospi od Škrpjela kao i na Peraškom Trgu. 

Na svečanom  otvaranju, na Peraškom Trgu direktorka Festivala Jelena Mila predstavila je ugledne goste, koji pružaju podršku filmskoj umetnosti.

U prijatnom obraćanju  publici Festival su pozdravili  Joakim Vern otpravnik poslova Švedske ambasade u Beogradu, kao i Jan Goransson – šef pressa i medija Švedskog filmskg instituta.

Pred publikom su predstavljeni članovi žirija Ana Maria Rossi rediteljka, Draško Djurović reditelj i Dejan Dabić – filmski kritičar, selektor i publicista. Publiku su pozdravili i gosti FIFFP, čija će filmska ostvarenja biti prikazana na Festivalu:  Ana Lon Franko, filmska stvaratelka iz Švedske; Katarina Krstić, studet prve godine režije, kao i reditelj Miljan Gogić.

Kordinatorka festivala Aleksandra Simeunović, proglasila je festival ovorenim, a publika je mogla da uživa u filmovima koji su prikazani na dve lokacije – u Muzeju Perast: Čarobnjak iz Mutanja, reditelja Branka Lazića, kao i filmu Poslednja crkvena zvona koji potpisuje reditelj Nikola Popevski. Na Trgu Perast publika je mogla da pogleda dva švedska filmska ostvaranja: Opasna igra, koju potpisuje reditelj Pernilla August, kao i istorijsku dramu Arn – Vitez Templar, koju je režirao Peter Flinth.

Za danas je najavljena projekcija sledećih filmova – u Muzeju Perast s početkom u 19 časova, biće prikazan film Novinar I Džihad koji je režirao Ramesh Sarma, dok će na Peraškom trgu s početkom u 21 čas biti  prikazani filmovi Čelične ratnice, u režiji Jelene Mile, a potom i film Emigranti, koji potpisuje reditelj Jan Troell.