Second day Festival 27th July – PANEL – Film politics

DRUGI DAN FORTECA INTERNATIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST 2018 (FIFFP)u Perast

Drugi dan FORTECA INTERNATIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST 2018, obeležila su brojna dešavanja – od radne atmosfere panel diskusije, preko projekcije dokumentarnog i igranog filma, sve do premijernog prikazivanja fima Čelične ratnice.

Ono što je svakako obeležilo drugi dan Fesivala je premijera filma Čelične ratnice, u režiji Jelene Mile, direktorke Festivala.

Film je posvećen nepravedno zaboravljenim ženama dobrovoljcima, herojima Velikog rata koje su se borile na strani srpskog naroda, stavljajući ideju slobode iznad vlastitog života. I umesto večne zahvalnost koju ovim žrtvama dugujemo, mi ih smeštamo u zaborav.Ova vojska žena anđela-ratnika iz prošlosti, oživljava u glavnom liku – savremenoj ženi, koja kroz bolno traženje vlastitog života, ipak pronalazi suštinu – baš u onom trenutku kad uspe da zaborav preseli u sećanje.

Bilo je veoma lepo iemotivno prisustvovati ovacijama publike koju je autorka Jelena Mila doživela na premijeri svog prvog filma, pod otvorenim nebom na Trgu u Perastu.

Publici su se poklonili članovi ekipe filma Čelične ratnice: Sofija Ivanišević, glavni saradniku realizaciji filma, Dragan Gagi Egić, snimatelj i sama autorka filma, koja se obratila publici sledećim rečima:

Radujem se premijeri ovog filma upravo u Crnoj Gori i Perastu zato što je i film sniman ovde pre tri godine upravo ovde, kao i na Čevu, gde je rodjena Vasilija Vukotić jedna Čeličnih ratnica – junakinja filma”, a zatim je Jelena Mila odgovarala i na pitanja oduševljenih gledalaca.

Na pitanje – kako je publika primila film u Švedskoj odgovorila je da upravo to malo pitanje: Zašto sam se borila? koje svaka od petnaestratnica iz vremena Prvog svetskog ratau filmu sebi postavlja, isto pitanje može postavitiimoderna žena sebi danas. Veliko pitanje na koje grupa mladih švedjanki posle projekcije filma nije imala odgovor.

Osim ovog izuzetnog događaja, Na drugom danu festivala publika je u Muzeju Perast mogla da odgleda dokumentarni film pod nazivom Novinaridžihad koji potpisuje reditelj Ramesh Sarma iz Indije. Priča o novinaru jevrejskog porekla i britansko pakistanskom muslimanu koji postaje đihad, kao I njihovim tragičnim sudbinama nakon jedanaestog septembra…

U Muzeju Perast održan je Panel filmskih stvaralaca, na temu Politke filma, gde je Jan GoranssonispredŠvedskog filmskog instituta predstavio politiku finansiranja švedskih filmskih otvarenja kojih na godišnjem nivou ima oko 50 u raspodeli oko 52 miliona eura.Uz to je dodao da je švdeski film u usponu u odnosu na njihov region Nordijskih zemalja dajući prednost tv krimi serijama tzv. Nordic noirkoje su trenutno na vrhu popularnosti u svetu. Alii trendovi se menjaju.

U diskusiji su učestvovali Jan Goransson– šef pressa i medija Švedskog filmskg instituta, Ana Maria Rossi rediteljka, Ana Lon Franko, filmska stvaratelka iz Švedske, Draško Djurović, reditelj, Dejan Dabić – filmski kritičar, selektor i publicista, reditelj Miljan Gogić, rediteljka Bojana Jelovac rediteljka, kao i direktorka FIFFP Jelena Mila.

Razmenjena su iskustva više filmskih centara i autora koji su ucestvovali na panelu, dok je Anna Lon Franko ukazala da u okviru Filmskog institita Švdeske mnogo značaja se pridaje ženskom filmskom stvaralaštvu. Konstantovanaje razlika u pogledu finansiranja, politike, promocijeibroja realizovanih ostvarenja, ali u pogledu kreativnosti, ideja, upornosti da filmskaumetnost živi,razlika skoro da nije bilo.

Na kraju ove festivalske večeri publici je prikazan film Emigranti koji je režirao Jan Troell – priča o švedskom bračnom paru iz 19. veka, koji svoj težak život pokušava da promeni odlaskom u SAD. Na tom putu susreću grupu porodica koja se odriče svega što ima, odlazeći na put ka Novom Svetu, na čije tlo mnogi od njih nikada neče ni kročiti.