Third day – FIFFP 2018

TREĆI DAN FORTECA INTERNACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST 2018 (FIFFP)

 

Ovog Trećeg dana Festivala i Nebo je umešalo svoje ideje s Forteca Festivalom na otvorenomu pojavnom obliku, a priredilo je scenario kratkog letnjeg pljuska.

Oni koji su prisustvovali projekcjama zakazanim na ostrvu Gospa od Škrpjela, a naročito reditelji, fotografi I snimatelji imali su neponovljivu scenografiju. U samoj crkvi na ostrvu Gospa od Škrpjela trajalo je malo intimno venčanje, dok je Festival sa svojim posetiocima pristizao brodićem na ostrvo. Taman, kada su se posetioci Festivala rasuli po ostrvu u želji da ovekoveče prelepe prizore Perasta, Nebo se blago osmehnulo i poslalo letnji pljusak. Intimno venčanje u trenutku je dobilo veliki broj nezvanih I neočekivanih gostiju…Od Neba samo kratka poruka – tek da se zna ko je glavni reditelj.

Nedugo zatim, u crkvi su počele projekcije najavljenih filmskih ostvarenja:

Film Krugovi,studetkinje režije Katarine Krstić; film Aplauz za Lazića u režiji Marka Markovića, kao ifilm Raj je prevaren, koji rediteljski potpisuje Odeta Cunaj.

Nakon projekcije filma Krugovi, publika je dugotrajnim aplauzom nagradila mladu, talentovanu studentkinju režije Katarina Krstić, koja se u svom kratkom obraćanju publici zahvalila na podršci direktorki festivala Jeleni Mili, svojoj porodici, profesorima I svima onima koji su joj pomogli u realizaciji njenog prvog filmskog projekta.

Nedugo zatim festivalska atmosfera nastavila se na Trgu u Perastu.

Imajući u vidu da ovogodišnji FIFFP obeležava stogodišnjicu rođenja švedskog reditelja Ingmara Bergmana, publici se uoči projekcije Bergmanovog filma Osmeh letnje noći, iz 1955. obratio uvaženi gost Festivala Jan Goransson– šef pressa i medija Švedskog filmskg instituta (SFI). GospodinGoransson,izuzetni poznavalac kako modernog tako i ranijeg švedskog filmskog stvaralaštva, u svom obraćanju publici je istakao: znacaj Berganovog stvaralaštva kako za Švedsku tako i za Svet ukazujući na značaj ranih radova Reditelja I žena s kojima je saradjivao.

 

Nakonprojekcije filma Osmeh letnje noći, nebo je opet poigralo kišom, ovoga puta samo na kratko dozvolivši tako Festivalu i festivalskoj publici da u nesmetanoodgleda i indijskidugometrazni igranifilmBelo,autoraAneek Chaudhuri, o teskom polozaju žene u Indiji.