FOURTH DAY FORTECA INTERNACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST 2018 (FIFFP)

ČETVRTI DAN FORTECA INTERNACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST 2018 (FIFFP)

 

Četvrtog dana Forteca festivala, publika je mogla da uživa u filmovima koji su prikazani u Muzeju Perast i na Peraškom trgu, kao i svešanoj dodeli nagrada.

Odluka da nagrade budu dodeljene dan ranije, po rečima direktorke Festivala Jelene Mile, usledila je zbog prisustva svih važnih gostiju Festivala, kao i male završne ceremonije poslednjeg dana FIFFP. Direktorka Festivala, otkrila je publici da je prisustvovala većanju žirija koji je odgledao sve filmove i da je svedok burnog ukrštanju mišljenja, kako zapravo i treba da bude kada svoje stavove ukrste filmski stvaraoci.

Žiri u sastavu – Ana Maria Rossi rediteljka, Draško Djurović reditelj i Dejan Dabić filmski kritičar, selektor i publicista – na Drugom Forteca Medjunarodnom Filmskom Festivalu Perast 2018, jednoglasno je doneo sledeću odluku o nagradama:

Za najbolji film festivala žiri je proglasio film “Ustav Republike Hrvatske”, reditelja Rajka Grlića, koji je izuzetnim režijskim rafinmanom povezao izuzetnu glumačku ekipu i jednu kontroverznu, ali uzbudljivu savremenu temu iz našeg regiona.

Specijalnu nagraduza glumački doprinos kinematografiji žiri je posthumno dodelio Nebojši Glogovcu – ova nagrada je naša želja da mi i sa ovog mesta, sa ovog jedinstvenog Festivala kažemo, da je Nebojša pobednik, gde god da se prikaže film u kome glumi, da je najbolji i kada je muškarac i kada je žena. On je glumac kome je Bog podario talenat i lepotu kojoj će se klanjati generacije – istakla je članica žirija Ana Maria Rossi, u svom emotivnom obraćanju.

Nagrada za doprinos svetskoj kinematografiji dodeljena je velikoj glumici iz Švedske, Gunnel Lindblom, za ulogu u srednjometražnom igranom filmu “Mote om eftermiddagen”/ Afternoon encounter, rediteljke Ase Klamer, u čije ime je nagradu primio gost Festivala Jan Goransson– šef pressa i medija Švedskog filmskg instituta.

Specijalna nagrada žirijapripala je rediteljki iz Švedske, Anni Lonn Franko, za ženski autorski angažman u kratkim filmovima na ivici filmskog eksperimenta:”Egg”, “Haaah”, “Poetry 2”, “Poetry 3”, “The Field” i “The Sauna”.

Nagradu za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni ili igrani filmžiri je odlučio da ne proglasi, ali je odlučio da dodeli posebno priznanje filmu “Tihi kutak Hristov”, reditelja Radisava Jevrića koji je u svom kratkometražnom filmu humane poruke, uspeo da pomiri oba filmska roda.

Specijalna nagrada za snimateljski raddodeljena je filmu “Čuvari”, reditelja Miljana Gogića za ubedljivu vizuelnu afirmaciju priče o čuvarima tradicije, istorije i krsta prvog srpskog sveca, Jovana Vladimira.

Nagrade – statue u obliku tvrdjave Forteca – nagradjenim autorima, uručila je Aleksandra Simeunović, koordinatorka Festivala, dok su se autori zahvalili na nagradama, kao i organizatorima Forteca festivala, uz iskazano zadovoljstvo učršćem na FIFFP.

Što se tiče prikazanih filmova u okviru četvrtog dana Festivala, publici su ponuđeni izuzetni filmovi. U Muzeju Perast bilo je puno emocija i duhovnosti. Prikazani su nagrađeni filmovi “Čuvari”,reditelja Miljana Gogićai film “Tihi kutak Hristov”, reditelja Radisava Jevrića. Veliko interesovanje publike na temu duhovnosti iskazano je i ovog puta, kroz gromoglasan aplauz, podršku i dodatna pitanja upućena autorima pomenutih filmova. Osim nagrađenih autora Miljana Gogića, rediteljafilma “Čuvari”i Radisava Jevrića, reditelja filma “Tihi kutak Hristov”, publici se obratila i Ivana Kostić, zaslužna za distribuciju oba filma, kao i produkciju filma “Tihi kutak Hristov” – što je sve ukupno doprinelo da publici bude još bliže predstavljen tok nastajanja i stvaranja ovih filmskih ostvarenja.

Na Trgu u Perastu publici je bio prikazan švedski film All Inclusive,rediteljke Karin Fahlen, dok je četvrti festivalski dan završen projekcijom nagrađenog filma, “Ustav Republike Hrvatske”, reditelja Rajka Grlića – koji je,po oceni žirija FIFFP, najbolji film festivala.