NAGRADE PRVOG FORTRESS INTERNATIONAL FILM FESTIVALA U PERASTU

 

 

Nagradu za najbolji igrani film žiri dodjeljuje filmu “ Its Not The Time of My Life” mađarskog reditelja Salboksa Hajdua. Reditalj i scenarista nas vrlo vješto vodi kroz priču, bez namjetiljivih rediteljskih rešenja, te imamo utisak da prisustvujemo realnoj porodičnoj situaciji, a ne nečemu što je inscenirano za potrebe filma. Upravo takav tretman omogućuje gledaoci da doživi cijelu priču kao nešto veoma blisko, što bi moglo da bude dio života svakog od nas. Pogotovo nas koji živimo u zemljama u tranziciji, koje manje-više pate od sličnih problema.

 

Nagradu za najbolji dokumentarni film žiri dodjeljuje filmu “ Jadranka “ reditelja Branka Lazića, iako rađen sa skromnim produkcijskim sredstvima ovaj film je vrlo emotivna priča o Jadranki Stojaković, najljepšem vokalu i autorki muzike na Balkanu I šire. Kroz kolekciju fragmenata iz njenog života, paralelno stičemo utisak i o jednom vremenu, jednoj zemlji i njenom raspadu, koji su veoma uticali na život same umjetnice.

 

Nagrada za najbolje žensko stvaralaštvo u filmu dodjeljuje se Lućiji Lupu iz Moldavije koja je rediteljka, scenaristkinja i montažerka filma “ Paparuda”. Svojim vizuelnim stilom, i autentičnom atmosferom, prenosi nas u svijet seoskog i snolikog života koji je naizgled dalek savremenom gledaocu a u suštini govori o odbačenosti sa kojom se gotovo svi možemo poistovjetiti.

 

Nagrada Publike dodeljuje se filmu “Neželjena baština” rediteljke Irene Škorić, kao najposećeniji i najzanimljiviji film Festivala po mišljenju publike.

 

Specijalna nagrada Festivala dodeljuje se švedskom filmu “Flocking” rediteljke Beate Gordalen za izuzetno dočaranu dramu u duhu posebne Nordijske kinematografije.

Jury:
Maja Todorovic – screenwriter
Malden Ivanovic – director
and Branka Stanic – actress