Završno veče FIFFP – Forteca Inernacional Film Festival Perast, Last Eve 30/8

„Bio sam na mnogim festivalima, par njih sam i osnovao, zato znam šta znači upustiti se u ovakav poduhvat. Sve što se dešavalo u vezi sa festivalom, uključujući i projekciju filmova na Gospi od škrpjela, prdstavlja neverovatnu stvar. Posebno je lepo što primećujem podršku ženskom stvaralaštvu. Nema ni jednog razloga zbog kojeg ne treba da budeš ponosna“, bile su reči koje je direktorki festivala Jeleni Mili, uputio Milan Nešković, jeda od najdarovitijih pozorišnih reditelja mlađe generacije, gost Festivala.

Žiri u sastavu: Maja Todorović – dramaturg i scenarista, Mladen Ivanović – reditelj i Branka Stanić – glumica, odlučio je na sledeći način:

Pobednički film u kategoriji dugometražnog fiilma je mađarski film It’ s Not The Time Of My Life“, koji je režirao Szabolcs Hajdu.

Prvo mesto u kategoriji dokumentarnog filma, pripalo je filmu Jadranka reditelja Branka Lazića.

U kategoriji kratkog filma nagrađen je moldavski film, koji rediteljski potpisuje Lucia Lupu.

Nagrda publike pripala je filmu Neželjena baština, hrvatske rediteljke Irene Škorić, dok je švedskom filmu Flocking, čiji je reditelj Beata Gardeler, pripala posebna nagrada Festivala.

Poslednje veče Prvog FIFFP, počelo je projekcijom nagrađenog filma Jadranka, koji je prikazan u Muzeju Perast u 19 časova. Emotivna, dirljiva, surova priča o životu Jadranke Stojaković, kroz koji je isprepletan i raspad jedne zemlje, koja je čini se odnela i život ove kantautorke i jednog od najlepših vokala ovog prostora.

Festival je potom preseljen na Trg Perast, gde su saopštene nagrade, a potom je u 21 čas prikazan makedonski film Do Balček, reditelja Stoleta Popova. Priča smeštena na početak dvadesetog veka, koju obeležava tipičan balkanski paradoks, uz maksimu – mani život, ako nisi spreman da umreš za njega.

Po završenoj projekciji filma publiku je uz zvuke pesme Kemala Montena, svojim raskošnim vokalom pozdravila Sofija Ivanišević.

Festivalska bura se lagano stišala, ostavlja Peras u svom miru i zakazuje svoj ponovni dolazak sledeće godine u isto vreme.

USPELO JE!

Nataša Bulatović Drobac