PRESS info FIFFP 2019

16.07.2019.

PERAST

Po treći put FORTECA – FORTESS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST u Perastu i Kotoru predstvalja filmove iz cijelog svijeta. Cilj nam je da sjever Evrope i svijet, smjestimo u Crnu Goru, Boku, u Parest. Nije nam cilj da samo prikažemo filmove već i da gostima prikažemo ljepote i specifičnosti koje Crna Gora pruža.

Biće prikazani filmove iz Finske, Islanda, Švedske, Poljske, Norveške, Ukrajine, kao i iz zemalja regiona. Kao gosti će biti prisutni evropski filmske stvaraoci, a njihove filmske radove će ocjenjivati profesionalni žiri filmskih radnika iz Crne Gore. 

Projekcije će se održavati kao i prošle godine – u zgradi Muzeja Perasta od 19.00, i na Peraškom trgu od 21.00. Tokom pet festivalskih večeri prikazaćemo deset dugometražnih igranih filmova – međunarodnih, regionalnih i domaćih. 

Kao prateći program planiramo pored zanimljivih gostiju i druženja sa publikom, radionice sa filmskim stvaraocima iz Crne Gore i regiona i panele na temu identiteta, duhovnosti, i filmskog stvaralštva žena. Selekcija fimova prati duh grada Perasta i očuvanje tradicije i kulture u najširem smislu te riječi, kao zalog za budućnost.

Žiri čine domaće filmske snage: reditelji Aleksandar Vujović i Vuk Marković kao i producentkinjaAndrijana Popović – moda, mediji i film. Posle svake projekcije filma čiji dio ekipe bude u Perastu, planiramo da napravimo sa publikom sesiju pitanja i odgovora. 

Osnivač i idejni tvorac festivala je glumica i producent Jelena Mila koja već 20 godina živi i radi na sjeveru Evrope u Švedskoj i više od deset godina uspješno vodi Balkan New Film Festival Nordic. Istoričarka umjetnosti u Muzeju u Perastu Aleksandra Simeunović je izvršna producentkinja festivala. Naši saradnici od osnivanja su i Andro Radulović, Udruženje klapa, uprava Mjesne zajednice Perast, g. Don Srećko i zaposleni u Muzeju i pri kulturi grada Kotora. Posebno mjesto ima porška Turističke organizacije Kotor. Sa Festivalom stvaramo novo lice Perasta, u svijetu prikazujući Crnu Goru u najljepšem svijetlu. Festival bi trebao da predtsvalja most saradnje kinematografija sjevera i juga Evrope, azmjenu iskustava i znanja kao i predstavljanje prirodnih ljepota zemalja. Zato smo tu da radimo i gradimo most filmske saradnje.

FIFFP ima stalne datume prikazivanja bez obzira na dane u mjesecu od 26-30 jula! Prethodni Festival je premašio naša očekivanja, prije svega po kvalitetu ponude, tako da s ovim idemo i dalje uz podršku Ambasade Švedke za Crnu Goru.

PROGRAM:

10 međunarodnih dugomentražnih, i 20 dokumetarnih i kratkih filmova.

Program je objavljen 15. jula na sajtu www.fiffp.com

VRIJEME:

26.-30. jula 2019.

MJESTO:

Trg Perast – svakog dana projekcije od 21.00 – glavna selekcija

Muzej grada Perasta – svakog dana projekcije od 19.00 – selekcjia dokumetarnih, animiranih i kratkih formi 

Gospa od Skrpjela – posjeta u toku Festivala 

Centar za kulturu Kotor – projkacije tokom celog Festivala

Mnogo brodića je pristajalo i ljudi su gledali filmove s mora za vrijeme projekcija na Trgu!

Festival su podržali:

Turistička organizacije Kotor

Filmski centar Crne Gore

Crnogorska kinoteka

Opština Kotor

Mjesna zajednica Perast

Gospa od Škrpjela – Perast

OJU “Muzeji” Kotor,Muzej grada Perasta

CONTE Restaurant and Hotel

Centar za Kulturu Kotor

Turistička organizacija Cetinje

Centar za Kulturu Berane

Crkva Roždestva Presvete Bogorodice – Perast

Swedish Embassy in Belgrade

Si – Swedish Institute

NFI – Norwegian Film Institute

SFI – Swedish Film Institut

Organisation:

www.fiffp.com

www.baneff.com

www.justintp.com

www.mammaproduction.com

contact:www.fiffp.com,film@fiffp.com,+38168227829

Srdačan pozdrav

Jelena Mila

KONTAKT: film@fiffp.com

+46 703321201

+381 63 228757

+382 68227829

Aleksandra Simeunović – +382 68 467858