Treci dan FIFFP 2017, – third day news 28/7

FIFFP- Forteca Internacionalni Filmski Festival Perast, ispisao je i svoj treći dan.

Već uigrana mesta za projekcije filmova.

U Muzeju Perast u 19 časova, prikazan je švedski film Astrid. Dokumentarna priča o Astrid Lindgren, najpoznatijoj spisateljici za decu i tvorcu najhrabrije devojčice na svetu – Pipi Duga Čarapa. Film pokriva tri perioda iz života ove najtiražnjije švedske spisateljice, čije knjige su prodavane u milionskim primercima.

Gledati dokumentarni film, na velikom platnu u muzeju, dok kroz prozor probijaju zraci sunca zvuči nestvarno, a tek kada se nešto tako dogodi i doživi…prepuštamo umetnosti da ispisuje svoje stranice.

Sledeće događanje bilo je zakazano za 21 sat, na Trgu Perast. Već pri samom prilasku, publiku je dočakala neuobičajena slika. Perast osvetljen, a Trg u Perastu pod svećama. Postaje jasno da se Trg brzo privikao i da spremno iščekuje projekciju Festivalskog filma.

Tačno u zakazano vreme počela je projekcija ruskog filma Viking, koja je publiku vratila u vreme teških mačeva i tamnih zakona krvi, kada je pritisak velikog haosa davao povod za heroje. Viking je priča, koja dolazi iz srednjeg veka i koja je zauvek promenila Rusiju. U Kijevskoj Rusiji, krajem desetog veka, mladi knez – nakon smrti oca, vladara Kijevske Rusije – prinuđen je na izgnanstvo. U izgnanstvu okuplja vojsku, nadajući se da će ponovo osvoiti Novgorod, ali se na tom putu suočava sa moćnim vizantijskim snagama. Ova ruska drama pokazuje kako izgleda rađanje jedne države.

FIFFP daje mogućnost publici da se upozna sa filmovima koji se ne mogu videti tako često u našim bioskopima. Posebnu dimenziju ovim projekcijama daju i mesta njihovog prikazivanja.

Lepo je ovih festivalskih dana i zbog toga se lako navikava na njih, baš poput večerašnjeg Trga u Petastu koji je romantičnim izgledom dočekao i ispratio ovaj treći dan Festivalskog programa.

 

Nataša Bulatović Drobac