FIFFP drugi dan – Festival second day

 

FIFFP , Forteca Internacionalni Film Festival – drugi dan.

Četiri mesta, projekcije: Crkva na ostrvu Gospa od Škrpijela u Perastu, Muzej Perast, Trg Perast, kao i Rimski mozaici u Risnu.

Prizori nestvarni

 

Prvi put u Perastu, s početkom u 18 časova, spojeni duhovnost i umetnost filma, u crkvi na ostrvu Gospa od Škrpijela.

U samoj crkvi prikazana su tri kratkometražna filma:

Prvi je film Paparuda, ostvarenje iz Moldavije rediteljke Lucie Lupu, koji prikazuje priču o važnosti vode, zemlje i ljubavi, kroz igru rituala i života.

Drugi film je Parallel Dreams, američko ostvarenje, o umetniku Josefu Korielu, editelja Aleksandra Kostića, koji kroz kreiranje muzike otvara prostor između realnog i nerealnog, stavljajući tako posmatrača u prostor paralelnih svetova.

I trći film Milika, još jedno ostvarenje iz Moldavije, film dubokih emocija i preciznih životnih poruka, koji na magičan način iznosi devojčica Milika, reditelja Valeriju Jeregi.

U 19 časova u Muzeju Perast – drugom mesto za projekciju Festivala FIFFP – prikazan je mađarski film It s Not The Time Of My Life, intimna priča familijarnih odnosa, naslikana maestralnim zapisom filmskih stvaralaca – bračnog par Hajdu.

 

Živo je bilo i u 21 sat na Trgu u Perastu, trećem mestu Festivalskog dana, gde je publici bilo prikazano švedsko ostvarenje Floking rediteljke Beate Gordalen, koje prikazuje kuda može da odvede igra između mladih ljudi. Kad igra pređe u zbilju i preraste u silovanje, umešaju se i roditelji, a tada socijalne razlike postavljaju moralno i pravno rešenje problema.

 

Dok je publika u Perastu uživala u projekcijama, istovremeno je u Risnu u Rimskim mozaicima s početkom u 19 časova, publici bio predstavljen film Ja sam Ingrid, producentkinje Stine Gardell i reditelja Stig Bjorkmana. Na ovom četvrtom mestu Festivalskih projekcija, publici je predstavljena malo poznata privatna priča, ispovest o životu Igrid Bergman, slavne glumice i dobitnice tri Oskara.

 

Tako je zaokruženo drugo festivalsko veče filmske igre, koje je zahvaljujući nestvarnim mestima prikazivanja filmskih ostvarenja, uspelo da objedini filmske kadrove, duhovnost ostrva Gospe, istoriju Boke, Risna i Peraški muzej i trg.

 

S nestrpljenjem čekamo treći dan FIFFP.