Fifth day, FIFFP 2018 closing day

ZAVRŠNI DAN DRUGOG FORTECA INTERNATIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA PERAST (FIFFP) 2018

 

Poslednjeg dana Forteca festivala, publici su prikazani filmovi u Muzeju Perastina Peraškom Trgu.

U Muzeju Perast, prikazani su nagradjeni filmovi – Egg, Haaah, Poetry 2, Poetry 3, The Field, The Sauna, rediteljke Anna Lönn Franko, koja je publici približila eksperimentali koncept svojihkratkih filmovima, a zatim je autorka publicipredstavila i najavila svoj novi filmski dugometražni igraniprojekat.

Posle ovih kratkih filmova, u Muzeju je prikazan i film Mote om eftermiddagen / Afternoon encounter, rediteljke Ase Kalmer, za koji je velikoj glumici iz Švedske, Gunnel Lindblom na ovogodišnjem Festivalu dodeljena nagrada za doprinos svetskoj kinematografiji.

Na Trgu Perast prikazan je film Måste Gitt/ A Hustler’s Diary,reditelja Ivice Zubaka, u kojem jepored velikog broja glumaca razlicitog porekla u švedskoj, jednu od ženskih uloga odglumila i glumica Jelena Mila, zajedno s Lenom Endre.

U završnicu festivalske večeri publiku uveo divan vokal Sofije Ivanišević, koju je nakon interpretacije pesme Caruso ( Te voglio bene assai), publika pozdravila gromoglasnim aplauzom. Potom je koordinatorka festivala, Aleksandra Simeunović, uručila je zahvalnice zaslužnim institucijamai pojedincima, koji su pomogli i podržali organizaciju i realizaciju prošlogodišnjeg Prvog FortecaInternacionalnogFilmskogFestivala Perast 2017(FIFFP).

Aleksandra Simeunović je objavila da je nagrada publike ovogodišnjeg FIFFP, pripala filmu Na mlečnom putu,našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturice, čiji je nagrađeni film Na mlečnom putuprikazan pred publikom, čime je zatvoren ovogodišnjiForteca MedjunarodniFilmski Festival u Perastu 2018.

Festival ostavlja Perast nastavkuleta i zakazuje svoj ponovni dolazak sledeće godine u isto vreme na istom mestu od 26-30 jula 2019 na Trgu, Muzeju i ostvru Gospe u Perastu, uz veliku zahvalnost gradu Kotoru i Perastu, Turističkoj organizaciji, Kotora Muzeju Perast, restoranu i hotelu Konte, kao i brojim pojedincima i institucijama koje su podržale ovo drugo izdanje FIFFP 2018.