Forth day FIFFP 2017 news – cetrvrti dan 29/7

U mirne vode Perasta, uplovilo je dah festivalske bure – zalivskom atmosferom, plovio je danas četvrti dan FIFFP – Forteca Internacionalnog filmskog festivala.

U Muzeju Perast u 19 sati prikazan je dokumentarni film Neželjena baština, mlade hrvatske rediteljke Irene Škorić. Priča o spomenicima iz Drugog svetskog rata, od njihovog dubokog poštovanja, do omlovažavanja, od njihovog veličanja do blaćenja. Film se fokusira na sudbinu spomenika izgrađenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1945. do 1990. godine. A sudbina ovih spomenika je takva, da su od predmeta obožavanja, postali predmet mržnje i uništenja, kao i dragocen materijal u prikupljanju sekundarnih sirovina.

Nakon projekcije filma publici se u kratkom razgovoru sa direktorkom Festivala Jelenom Milom, predstavila i rediteljka ovog ostvarenja Irena Škorić, koja je govorila o motivima i ideji za snimanje ovog filma, kao i o planovima koji je čekaju u budućnosti.

Na drugom mestu festivalskog okupljanja, Trgu Perast u 21 čas, publici su predstavljeni gosti festivala – filmska stvarateljka Irena Škorić rediteljka i producent, kao i Ivana Kostić direktorka Delius filma kao i Sanela Simić direktorka Dexsin filma. Gošće su se, kroz razgovor sa direktorkom FIFFP Jelenom Milom, osvrnule na svoj rad, buduće planove i mesto žene u njihovom profesijama. Gošće su publici prenele i svoje utiske o Festivalu.

Na Trgu Perast, potom je prikazan film Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli. Priča o vizantijskoj braći čije je delovanje značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih naroda, zbog čega su ih i zvali slovenskim apostolima. Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku, Ćirilo i Metodije su stvorili novo pismo – glagoljicu. Time su postavili temelje prvog slovenskog jezika, preveli Stari zavet, utemeljili slovensku književnosti, zbog čega ih je crkva i proglasila za svetitelje.

Tako je, u spoju duhovnosti i umetnosti, otplovio još jedan festivalski dan u Perastu.

 

Nataša Bulatović Drobac