Forteca International Film Festival Perast

This year we are opening International Film Festival Perast FORTECA, Montenegro.

26-30 July in Perast Montenegro.

FORTECA – INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST

Forteca IFF Perast je jedinstveni Filmski Festival u nasem region koji ce se baviti najnovijim svetskim, evropskim, reginalno Balkanskim i lokalnim filmskim stvaralaštvom iz perspective očuvanja vrednog istorijskog nasleđa Crne Gore i primorja, kao zalog za stvaranje još vrednije filmske umetnosti u budućnosti.

Slogan Festivala mogao bi biti: Odbrana istorije kroz negovanje kulture sjećanja na filmu – zarad bogatije buducnosti.

Vreme: poslednja nedjelja u mesecu julu

Program:

Program ce biti rasporedjen na 5 dana i podeljen u vise sekcija:

Takmičarska selekcija će imati: 10-15 igranih filmova (2 dana domaćih i 3 dana stranih),

10-15 dokumentarnih i kratkih,

Za prateći program su planirana predavanja gostiju i domaćina, susreti s gostima Festivala – poznatim Svetskim filmskim stvaraocima, radionice s njima, razgovori i Q&A posle projekcija filmova, kao i razgovori oko budućih projekata i buduće filmske saradnje.

Retrospektive, razgovori – razvoji scenarija, radionice za malde, predstvaljnje knjiga vezanih za film, izlozbe, fotografije…

Ono čemu ćemo svakako pokloniti posebnu pažnju je žensko filmsko stvaralaštvo, kako lokalno, tako regionalno i evropsko – svetsko.

Organizatori:

Muzej Perast – naš bliski saradnik na realizaciji projekta FIFF Perast u čijim lokalima će biti i projekcije filma. Odgovorni za tu saradnju su Aleksandra Simeunović i direktor muzeja.

Grad Perast

M.A.M.M.A. production, Stockholm – (Miracle Acting Mix Media Access),

www.baneff.com (Festival novog filma sa Balkana u Nordijskim zemljama)

M.A.M.M.A. udruženje, Zemun

Filmski Centri iz regiona i sire, kao i ambasade zemalja odakle filmovi dolaze a koje su u Crnoj Gori.

www.snowe.se (SNOWE – žene na filmu, kreativno povezivanje) a preko njih i Švedski Filmski institut, Švedski institute, AlJazeera IDFF – Doha, Prvi Kadar Sarajevo, IFF Green Montenegro Danilovgrad, Dakhla IFF MArocco, IFFI India Goa…

Selektori Festivala:

Jelena Mila – glumica, producent i direktor FIFFP

Aleksandra Simeonović – kustos Muzeja Perast

Domaći filmski autori

U saradnji s Direktorom muzeja

Žiri:

3-5 domaćih članova žirija iz oblasti umjetnosti:

filmski radnici

i umetnici (slikari i muzičari)

moguće i istoričari, naučnici (koji vole film)

Nagrade:

Slika ili vajarsko djelo (Fortezze) ili kamen Peraštanski

Najbolji film koji se bavi ‘kulturom sećanja’
Najbolji ženski doprinos filmu
Nagrada publike (najposećenijij film)
Specijalne nagrade Festivala
Logistika:

Organizacija Festivala traje 3 meseca (ugovaranje filmova i gostiju)

Program se pravi 2 mesec ranije(putem otvorene aplikacije za selekciju filmova), a jedan mesec pre pocetka Festivala se obajvljuje program.

Ciljevi festival.

Kao što već znate – pravljenje Festivala je velika umetnost, ali pored samog znanja pravljenja Festivala i odabira vrhunskih najnovijih filmski ostvarenja, još veći učinak festivali imaju u programima koji ih prate.

Gosti koji će biti od svetskog renomea, koji će svojom posetom privući pažnju u jedan mali gradic na moru – kojeg Evropa a ni svet nema, i tako staviti još jednom Crnu Goru na mapu Filmskog stvaralaštva.

To će podići interesovanje za ovaj ‘filmski gradić koji se lepo slika’ ne samo turista – što je cilj svakog grada, države, već i novih produkcija, koje ne malo investiraju u film i kreativno afirmisu lokacije u kojima su.

Pored Perasta ako se ukaže zainteresovanost i mogucnost , projekcije bi se mogle izmestiti i u Risan – pravi turistički grad s tradicijom ali i u Kotor – koji ume da bude zatrpan kulturnim dogadjanjima leti, zato ćemo dobro oslušnuti kako da Fortecu prikažemo i Kotoru ako se ukaže potreba i mogućnost.

Naravno Perast kao grad nudi uvek otvorena vrata za dijalog, svih manjina koje su u okruženju i svih vera, baš zbog svoje istorijske razudjenosti – istoka, zapada, severa i juga.

Cilj svakog Festivala je razmena filmske umetnosti, ali i živi susreti autora i publike, ideje za nova stvaranja, ali i bacanje fokusa na mesto održavanja Festivala u svom njenom sjaju i raskoši – što Perast iako mali u izobilju nudi.

Crna Gora zaslužuje svjetski Festival u Perastu – s šarmom koji jednostavno prija svima, i gostima i domaćinima. A oni koji nisu bili u njemu, možda će poželeti da ga obiđu.