PRESS release FIFFP 2017

 

PRESS RELEASE

Forteca International Film Festival Perast – Montenegro

Između 26-30 jula u Muzeju Perast, Trgu, Gospi i Rimskim mozaicima

 

Pozivamo vas na Prvi FIFFP (Forteca International Film Festival Perast) – međunarodni festival koji okuplja filmove i autore sa severa Evrope (Nordijskih zemalja), iz regiona i sveta. FIFFP je most koji će prikazati filmove koji se ne viđaju često u našim krajevima, kao potreba da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu, obraćajući pažnju na žensko filmsko stvaralštvo, kako na platnu tako i iza njega.

 

Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Perasta) – znači utvrđenje ili odbrana i baviće se odbranom kulturnih vrednosti i nasleđa! A lepšeg mesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umetnosti nema.

 

U takmičarskoj selekciji će se naći 10 dugometražnih igranih filmova iz regiona i sveta: iz Rusije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije, Grčke, Norveške i Švedske. Žiri će biti iz Crne Gore: Maja Todorović – scenarista, Mladen Ivanović – reditelj i pobednik BaNeFF doc:short 2015 i Branka Stanić – glumica. Uz glavnu selekciju prikazaćemo nekoliko dokumetrarnih i kratkih filmova.

 

Osnivač i selektorka ovog Prvog festivala je glumica Jelena Mila, švedsko-srpsko-crnogorska glumica s timom saradnika iz Švedske, Norveške i iz regiona. Posle uspešnog rada na Fetsivalu u Švedskoj i Nordijskim zemljama – Balkan New Film Festival koji za cilj ima predstavljanje domaćih filmova na severu Evrope, stvaranje Festivala u Perastu predstavlja nastavak istog rada samo u Regionu.

 

Za osnivanje Festivala zaslužni su još Aleksandra Simeunović – istoričarka umetnosti, kustos i organizator brojnih kulturnih događaja u Muzeju Perast, takođe saradnica na selekciji filmova i koordinator Festivala kao i Andro Radulović – direktor Pomorskog muzeja u Kotoru.

 

Otvaranje je zakazanao za 26. jul u 19.00 časova u Muzeju Perast. Projekcije selektovanih filmova biće svakog dana u Muzeju Perast od 19.00 časova, a posle toga na Trgu od 21.00 čas, kada ćemo predstvaiti goste i saradnike kroz razgovor s publikom, debate i kreativne radionice s filmskim stvaraocima između 26-30. jula. Pored Muzeja i Trga, projekcije će biti i u Rimskim mozicima u Risnu, kao i na ostrvu Gospa od Škrpjela.

 

Program festival biće uskoro objavljen na sajtu www.fiffp.com, kao i gosti saradnici na Festivalu.

 

Festival je nastao u saranji s opštinom Kotor, mjesnom zajednicom Perast, Muzejem grada Perast, Turističkom organiacijom Kotor, ambasadom Švedske u Srbiji i Crnoj Gori, Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom, kao i brojnim lokalnim partnerima koji pomažu realiaciji ovog Prvog Festivala.

 

Vreme je da sever Evrope spustimo u našu čaroliju! Naravno u međunarodnom kontekstu!

 

Srdačan pozdrav i dobrodošli

www.fiffp.com

info@fiffp.com

 

Jelena Mila

jelena@hotmail.se

+46 703321201

+381 63 228757

+382 68 345614

Aleksandra Simeunović

+382 68 467 858

 

Za press akreditacije ili ragovore s gostima javiti se Aleksandri Simeunovic.